Cel mai tânăr angajat de la CERN este o severineancă

Cel mai tânăr angajat de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) este o severineancă. Raluca Cruceru are doar 23 de ani și este inginer de dezvoltare software la CERN (Geneva, Elveția) în cadrul experimentului ALICE.
Raluca Cruceru: “Responsabilitățile mele se concentrează pe tehnologiile de analiză organizată a datelor distribuite. Sunt mandru că fac parte din această mare echipă, colaborând cu persoane care împărtășesc aceeași pasiune și obiective. Am studiat Computer Science – Human Computer Interaction la Universitatea din Manchester.”
În curând un interviu complet realizat de Cronica de Severin!Interviu realizat de CERN – preluat si tradus

Bună Raluca, povestește-ne puțin despre tine și despre ce te-a adus la CERN
Numele meu este Raluca Cruceru, am 23 de ani și sunt din România. Am studiat Computer Science – Human Computer Interaction la Universitatea din Manchester, din Regatul Unit. Pasionata de știință și tehnologie, CERN reprezintă cu siguranța organizația ideală în care știam că aș putea învăța și înflori. Un alt motiv care m-a determinat sa aplic pentru o poziție aici a fost șansa de a lucra într-un mediu internațional și multicultural. Este uimitor să poți lucra cu oameni de știință si ingineri din întreaga lume, cu toții uniți de un scop măreț: depășirea limitelor științei și tehnologiei.

Ce faci astăzi la CERN?
Sunt membru al experimentului ALICE, dedicat studiului materiei care interacționează in condiții extreme, aproape de cele prezente imediat după Big Bang. Lucrez ca inginer software, iar responsabilitățile mele se concentrează pe tehnologiile de analiză si procesare a datelor capturate de detectorul ALICE in urma coliziunilor de particule la nivelul acceleratorului. Aceste tehnologii sunt dedicate accesării și analizei datelor produse de ALICE, în cel mai eficient mod, utilizând optim resursele sistemului GRID de la CERN. Este o onoare să fac parte din această mare echipă, colaborând cu persoane care împărtășesc aceeași pasiune și obiective.

Cum este experiența CERN pentru tine?
În ceea ce mă privește, a lucra la CERN înseamnă a crește, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. In primul rând, am șansa de a lucra la un proiect complex în cadrul unei echipe de profesioniști care mă îndrumă și mă susțin. Învăț în fiecare zi și, cu fiecare program dezvoltat de mine, există o altă provocare care îmi aduce experiență și îmi îmbunătățește abilitățile. In al doilea rând, simplul fapt ca pot colabora cu oameni de știință și ingineri din întreaga lume este un vis devenit realitate. Este foarte plăcut sa legi prietenii strânse cu oameni inspirați și sa descoperi idei din perspective diferite. Învăț multe despre știință și tehnologie, dar, de asemenea, despre oameni și despre viață.

Care au fost principalele obstacole sau provocări pe care le-ai întâmpinat pe parcurs?
Inițial, cea mai mare provocare pentru mine a fost să realizez că merit poziția care mi s-a oferit. Cu siguranță nu m-am așteptat sa fiu acceptata într-un experiment atât de impresionant cum este ALICE. Cu toate acestea, odată ce am început să lucrez în echipa mea, am fost surprinsă de susținerea si încrederea care mi s-a oferit in ceea ce fac. Acest lucru m-a ajutat să-mi depășesc emoțiile si sa mă bucur de aceasta experiență.

Ce sfaturi ați oferi potențialilor candidați?
Am întâlnit o mulțime de oameni care au ezitat să aplice pentru că nu credeau ca ar putea fi acceptați. Acelora le spun, îndrăzniți! Nu m-am simțit 100% încrezătoare in timpul aplicației si interviurilor, dar iată-mă aici, in singurul loc in care as fi dorit sa mă aflu in acest moment. Dedicați timp și efort pasiunii pe care o aveți, iar apoi aplicației, și fiți sinceri. Astfel, poate într-o zi ne vom întâlni prin clădirile organizației noastre, sau poate, cine știe, lângă cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC.

Comentarii